MountainShield Capital Fund

Contrair beleggen

Natuurlijk kunt u nu en dan een winstje meepakken door met de massa mee te gaan, maar het is vaak lucratiever te zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn.

Contrair beleggen op de beurs

Iedere belegger zal willen instemmen met het motto "buy low, sell high", maar in de praktijk doen we vaak het omgekeerde. Dat creëert kansen voor contrair belegger beleggers. Contrair beleggen kan betrekking hebben op market-timing - verschuivingen tussen activacategorieën - of beleggen in 'out-of-favor'-aandelen.

Contrair beleggen betekent niet dat contrair belegger beleggers voortdurend pessimistisch of optimistisch zijn, het betekent slechts dat ze tegen de tegen populaire opvattingen in handelen. Contrair beleggers zien waarde in een aandeel als veel beleggers in paniek raken en vrezen voor nog grotere koersdalingen. Contrair beleggers worden juist voorzichtig indien als gevolg van hogere koersen het vertrouwen bij andere beleggers toeneemt dat het goed gaat.

De meeste beleggers balanceren tussen hoop en vrees en lijden aan het 'greed and fear'-syndroom. Zij tonen daarbij vaak kuddegedrag, met dramatische gevolgen voor de rendementen. Veel beleggers baseren hun beslissingen op hoe zij zich voelen, in plaats van op wat ze weten (of hadden kunnen weten). Om die reden schieten markten vaak te ver door in optimisme of in pessimisme. Zo is een coverstory in de grote nieuwsbladen of kranten over de richting van financiële markten vaak een duidelijke contra-indicator.

Een contrair belegger belegger is er van overtuigd dat massapsychologie leidt tot een verkeerde waardering van activa, van sectoren of van individuele aandelen en dat hij (of zij) daar gebruik van kan maken. 

Lees meer: Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5 en  beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op  koopwaardigheid en potentieel rendement.

Beleggers zijn kuddedieren

Veel mensen leggen in onze ogen de beurs te ingewikkeld het uit. Het blijft een marktplaats waar het simpelweg draait om vraag en aanbod. De beste beleggingstechniek is daarom psychologie. Het klinkt vreemd, maar alles gaat om het juiste sentiment in te schatten.

Als de stemming bij de beleggers de leidraad is, dan zijn er verschillende manieren om dat te meten. Als sommigen argumenteren dat het sentiment van de beleggers in het voordeel van een bepaald aandeel nog kan groeien, dan kunnen wij vaak alleen maar antwoorden dat het zich al op een waanzinnige hoogte bevindt.

Contrair beleggen tegen de massa in

Wij zien continu dat veel beleggers, tegen beter weten in zelfs vaak, toch op 'veilig' gaan waar het beleggen betreft. Veilig wil in dit verband zeggen: met de kudde mee. Kopen wat iedereen koopt, mijden waar iedereen negatief op is. Ergens logisch, uw verstand zeg immers dat dit 'verstandig' is en met geld, investeringen, beleggen, gaan wij nu eenmaal graag verstandig om. Het is een klassieke, bijzonder moeilijk te omzeilen valkuil.

Het probleem is natuurlijk dat als (bijna) iedereen ergens positief over is, de daad ook vaak bij het woord is gevoegd en dus ook (bijna) iedereen dat aandeel, of die regio, in portefeuille heeft. Logisch, maar wie moet dan van u het stokje overnemen op hogere koersniveau's?

De beste manier om succesvol te zijn met uw beleggingen is aandelen kopen als ze laag staan en weer te verkopen als ze hoog staan. Dat is natuurlijk een open deur. Maar toch zien we veel beleggers kuddegedrag vertonen en aandelen kopen die al hoog staan, in de hoop dat er nog meer stijging volgt. 

Ondergewaardeerde aandelen

Natuurlijk kunt u nu en dan een winstje meepakken door met de massa mee te gaan, maar het is vaak lucratiever te zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn. Als ze dan weer juist gewaardeerd worden of wanneer de reden van onderwaardering is weggenomen, dan kunt u uw winst verzilveren.

Contrair beleggen vormt de basis van de strategie van MountainShield. Wij zoeken naar aandelen die volgens ons te laag gewaardeerd zijn. Aandelen kunnen ondergewaardeerd zijn omdat hun potentie nog niet erkend wordt. We handelen met het MountainShield Capital Fund graag in dit soort aandelen.  Biotech aandelen en innovatieve bedrijven met een nieuwe technologie zoals 3D printen of drones zijn hier voorbeelden van.

We beleggen dan in aandelen waarvan ik denk dat ze in de toekomst succes zullen hebben met hun producten, een succes dat niet gegarandeerd is en daarom nog niet is ingeprijsd in de koers van het aandeel.

Op zoek naar extremen

Wij bekijken bedrijven waarvan de aandelenkoers substantieel gedaald is de laatste tijd en waarvan wij denken dat die daling in de toekomst weer gecompenseerd gaat worden. Als een bedrijf slecht presteert op de beurs dan kan het natuurlijk ook zo zijn dat dat terecht is, dat het bedrijf geen gezonde toekomst heeft.

Op het moment dat het aandeel Imtech hard daalde op de beurs, was er geen enkele reden om aandelen te kopen, want het bedrijf verkeerde echt in nood en zat er financieel bijna volledig doorheen. Maar soms zijn er externe redenen die een bedrijf geraakt hebben en wanneer het op zich gezonde bedrijven betreft dan kan de koers snel weer stijgen naar vroegere waarden, wanneer die externe redenen verdwenen zijn of wanneer het bedrijf zich heeft aangepast aan de nieuwe omstandigheden. Die bedrijven moeten dat wel kunnen, ze moeten financieel gezond zijn in de basis en een klap kunnen opvangen.

MountainShield is expert op het gebied van contrair beleggen en in het vinden van "Gevallen helden", bedrijven die ooit goed scoorden op de beurs, maar die nu een lage koers kennen, en waarvan wij denken dat die koers zich weer gaat herstellen. Wij volgen niet de massa en handelen op onze geheel eigen wijze.

Lees meer: Ontvang de gratis nieuwsbrief van MountainShield voor het laatste  nieuws en de stand van zaken op de beurs.

Management

Gepubliceerd op: 14-06-2017 door Management

 

 

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk. Lees ook de volledige disclaimer.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de strategie van het MountainShield Capital Fund? Wij nodigen u van harte uit voor een kennismakingsgesprek met een van de experts van MountainShield Capital Management. U kunt met onderstsaande button ook direct in de agenda een belafspraak inplannen.

belafspraak inplannen

 

Meest recent

Meest gelezen

Blijf op de hoogte